marți, 7 iunie 2011

Campanie Iwostin, ziua 2 - Efectele radiatiilor ultraviolete asupra pielii

Hello,

Asa cum stiti, fiecare dintre noi este expus radiatiilor ultraviolete emise de soare. Am scris si in postarea de ieri ca soarele joaca un rol important totusi, in sintetizarea vitaminei D. Putem avea insa probleme grave de sanatate daca ne expunem foarte mult la soare. Expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete cauzeaza modificari ale pielii (pielea se usucă şi are o tentă de gri, apar mici riduri şi numeroare striaţii, vasele capilare se dilata, se deterioreaza capacitatea pielii de a vindeca ranile).

 Modificările pielii induse de radiaţiile ultraviolete pot fi clasificate ca acute şi cronice:

 • Modificările acute: arsuri, bronz, pistrui (pete maronii de dimensiuni mici), aluniţe, fotodermatoze (afecţiuni asociate cu suprasensibilitate la lumină)


 • Modificări cronice: lentigo (pete maronii de dimensiuni mici asemănătoare pistruilor, dar mai bine conturate), negi seboreici (leziuni convexe ale pielii), fotoîmbătrânirea pielii, modificări preneoplastice şi neoplastice ca urmare a deteriorării ADN-ului. (sursa solecrin.ro) • Este necesar sa asiguram pielii noastre fotoprotectia de care are nevoie, prin diverse metode:
  - limitarea expunerii la mijlocul zilei;
  - statul la umbra;
  - purtarea de vesminte protectoare;
  - protejarea ochilor, a fetei si a gatului, cu ajutorul palariilor cu boruri largi;
  - folosirea ochelarilor de soare dotati cu protectie laterala si cu o forma cat mai bine adaptata fetei;
  - aplicarea repetata a ecranelor protectoare (creme, lotiuni) cu spectru larg si cu factor de protectie de minimum 15;
  - protejarea sugarilor si a copiilor mici. (sursa meteo.ro)

  Pentru a nu ne risca sanatatea, foarte important este sa folosim produse pentru protectia solara, pe care sa le aplicam cu 30 de minute inainte de expunerea la soare. 

  Cam atat pentru azi, sper ca ati gasit utila si postarea de astazi.


  Kisses,
  Gabriela  Un comentariu: