marți, 1 noiembrie 2011

Beneficiile acizilor grasi Omega 3 asupra sanatatii

Salutare,

M-am alaturat si eu campaniei Lysi pentru constientizarea importantei pe care o au acizii grasi Omega 3 asupra sanatatii organismului.
Pentru inceput, sa aflam ce sunt acesti acizi grasi Omega 3.
Acizii grasi Omega 3 sunt materii grase ce fac parte din familia acizilor grasi polisaturati, acizi indispensabili, pe care organismul uman nu ii poate sintetiza. Ei sunt prezenti in in uleiul de rapita, de ricin, de nuci sau de soia si in grasimea de peste, laptuci si seminte de in. Exista trei tipuri principale de astfel de acizi care se gasesc  in produsele alimentare: acid alfa-linolenic (ALA), acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA). Acidul ALA se gaseste doar in plante. Acizii DHA si EPA se gasesc aproape exclusiv in peste si moluste. DHA este important in dezvoltarea creierului si a sistemului nervos, imbunatateste functiile creierului, creste atentia si vitalitatea, reduce riscul depresiilor.
Dar pentru ca suntem permanent intr-o continua miscare si timpul nu prea ne permite sa ne schimbam comportamentul alimentar, suplimentele cu ulei de peste sunt o solutie la indemana.

De obicei asociem grasimile cu obezitatea, bolile cardiovasculare si alte afectiuni grave, insa trebuie sa intelegem ca nu toate grasimile au un efect nociv asupra sanatatii.
Dar care sunt mai exact beneficiile acizilor grasi Omega 3?
Acizii grasi Omega 3 ajuta la dezvoltarea normala a creierului (creierul este unul dintre organele vitale ale organismului care necesita acizi grasi Omega-3 pentru o functionare optima), ochilor si nervilor (Aportul zilnic recomandat de acizi grasi Omega-3 este critic pentru functionarea normala a creierului si a sistemului nervos).

In timpul sarcinii, mama are nevoie de o dieta echilibrata ce trebuie sa contina doza zilnica de acizi grasi Omega 3. Chiar si dupa nastere o mama are nevoie de o dieta echilibrata de vreme ce ea va alapta. Cercetarile indica faptul ca administrarea de suplimente nutritive ce contin suficient EPA si DHA (sursa articoleseo.com):
  • Asigura mamei si copilului cantitatile optime de EPA si DHA pentru mentinerea sanatatii in timpul sarcinii;
  • Reduce depresia post-partum si a schimbarilor de dispozitie;
  •  Furnizeaza mamei necesarul de DHA pentru satisfacerea nevoilor copilului in timpul alaptarii.
Alte beneficii: previn si combat eficient migrenele, au rol calmant si de marire a rezistentei sistemului nervos la stres. Somnul se instaleaza mai repede la cei care au în alimentatie surse bogate de acizi grasi omega 3, iar frecventa insomniilor scade semnificativ. Stimuleaza sinteza colagenului din piele. Au efect hipoglicemiant (util si la diabetici), transformând glucoza sangvina în glicogen de depozit; reduc rezistenta la insulina.

Cam atat pentru astazi. In speranta ca a fost un articol util, voi pregati alte doua articole pentru data viitoare.

Kisses,
Gabrielle

Un comentariu:

  1. Sunt destule beneficii ale acestui produs, dar trebuie combinat si cu exercitii si diete.

    RăspundețiȘtergere